Signatur.nu

Avveckla företaget

Home  >>  Blogg  >>  Avveckla företaget

Avveckla företaget

On February 25, 2015, Posted by , In Blogg,Företag, With Comments Off on Avveckla företaget

företagstrukturAtt vara småföretagare innebär att det kan hända att man hamnar i en situation då det inte längre är lönt att driva bolaget vidare. Men det behöver inte vara så dramatiskt som det låter. Det kan faktiskt bli en vändpunkt, en början på något nytt.När du avvecklar ditt företag så behöver du anmäla det till Bolagsverket. Det finns flera olika alternativ att gå till väga för att avveckla ett bolag. Du kan lägga ned eller likvidera bolaget och även sälja alla aktier under förutsättning att du hittar en köpare. Du kan också överlåta företaget till nästa generation genom arv eller gåva eller ansöka om att företaget ska försättas i konkurs. Normalt sett tar det ett år att avveckla ett aktiebolag men för dig som önskar en smidig lösning på studs så finns det ett alternativ. Du kan nämligen sälja ditt bolag till ett företag som tar över det fulla ansvaret att avveckla det.Här är några tips att tänka på när avveckling ska göras i ett aktiebolag eller fåmansbolag:

  • Se till att avsluta bokföringen på rätt sätt. Ett sista bokslut behöver göras även om verksamheten inte pågår året ut. Och kom ihåg att alla räkenskapsinformation ska sparas minst i sju år.
  • Eventuella tillgångar fördelas mellan delägarna efter att skulderna har betalats. Beslut om likvidation gäller omedelbart så fort Bolagsverket har informerats. Tänk då också på att rätten till företagsnamnet inte längre kvarstår om det inte är skyddat som varumärke eller finns registrerat i en bifirma i ett annat bolag.
  • Se till att lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration så att rätt skatt betalas och se till att bolaget avregistreras hos Skatteverket.
  • Avregistrera momsen och se också till att Skatteverket har rätt adress till den som är firmatecknare för att kunna distribuera skattedeklarationer, inkomstdeklaration och skattekontoutdrag.