Att öppna ett café

Småföretagare finns i många olika branscher och har länge varit något som många drömmer om. En klassisk dröm många delar är att öppna ett litet café i sitt närområde. Det kanske kan ses som något av ett romantiskt åtagande, men bakom detta ligger också hårt arbete med mycket disciplin och företagaranda. 

Planeringen

Vill man öppna eget är platsen ett väldigt viktigt område man bör spendera mycket tid att efterforska. Först och främst måste man ju hitta en ledig lokal, vilket i sig inte alltid är det enklaste. Sedan är ju den omedelbara konkurrensen en viktig faktor. Öppnar man ett café mitt emellan två liknande verksamheter har man ju helt klart en stor uppförsbacke att tackla. Det vanligaste är dock att inte öppna i en helt ny lokal utan ta över hyreskontraktet där någon annan har bedrivit café redan.

Ett café är väldigt beroende av många förbipasserande för att gå runt, så bara för att man hittat en plats utan något annat café i närheten betyder det inte att man bör hyra detta utrymme direkt. Ett något förenklat tips men som fortfarande kan ge någorlunda bedömning kan vara att ställa sig utanför lokalen och räkna hur många personer som går förbi under en timme. Försök sedan räkna på hur många av dessa man behöver få in, i snitt, för att gå runt, och om det känns som ett rimligt antal.

Rätt utrustning

När man väl har en lokal gäller det att fylla den på bästa möjliga sätt. Möblemanget kan fungera som en representation av den stil man försöker skapa, om någon. Ett rustikt café kan lätt använda sig av träbord och stolar med något av en shabby chic-känsla, medan ett mer modernt café nog passar bättre med mer raka linjer och inslag av metall och läder/skinn. Teknologin är också en viktig del. Medan det är fullt möjligt att satsa på en gammaldags kassaapparat för att kanske passa in i stilen man har, finns det många fördelar med en mer modern lösning.

Ekonomin

Ekonomin är alltid av yttersta vikt när man driver eget. Det gäller att ha bra koll på alla aspekter av företagets ekonomi för att få ett café att gå runt. Man bör alltid vara noga med var man kan spara in pengar också. Titta exempelvis på om det ofta lämnas kvar mat eller fikabröd och fundera då på om det är en bra idé att minska portionerna något. Leta också kontinuerligt efter bättre priser på leverantörer och liknande. Men var alltid noga med att inte tappa fokus på kvalitet, detta är något kunderna kommer att märka till slut och då är det nog många som går till ett annat café istället.