Bli bättre på offentlig upphandling

Överenskommelse

Många företag sysslar med offentlig upphandling. Varje gång en myndighet eller offentlig sektor ska köpa produkter eller varor, ska det ske genom offentlig upphandling så att alla företag har samma chans att få kontraktet. 

Men offentliga upphandlingar kan vara svårt. Man tävlar mot många andra och ibland har man inte möjligheten eller lyxen att vara allra bäst, snabbast eller billigast.

För att bli bra på upphandlingar, måste du först bli bra på att hitta upphandlingarna. Det är tänk att alla ska annonseras så företag kan se detta och bli mer effektiv konkurrens. Men det kan vara annonser på myndighetens egna hemsida som man kanske inte kollar varje dag. Kommuner brukar också lägga ut annonser på sina sidor.

En del av upphandlingen kan vara att hålla en dialog levande. Myndigheter och olika sektorer kan vara intresserade av att träffa alla potentiella leverantörer innan de gör ett slutgiltigt beslut. Därför behöver man vara bra på mer än att bara skriva en passande offert.

För att skriva bra offerter och kunna tala för sin sak, kan företagets ansvariga behöva gå en kurs och få undervisning. Det finns många kompetenta konsulter som kan allt om offentlig upphandling. Ett bra exempel är Magnus Josephson: ett företag som han hjälpte ökade sin andel vunna upphandlingar från 20% till 70%!

Om du tar hjälp kommer du att förstå vad kunden förväntar sig av ditt erbjudande och vad de brukar vilja veta. Du får också hjälp att tala för ditt företag, kunna argumentera för er sak och hur man som bäst lägger fram ett argument i tal och skrift varför ditt företag borde väljas.