Köpa företag

Är du intresserad av att äga ett företag? Istället för att starta upp ett från grunden så kan du köpa ett redan existerande och på så sätt vara med i matchen direkt. Men för att lyckas finns det en del saker att tänka på.

euro sedlar för inköpDet första är självfallet att du ska ha klara idéer om vad för slags företag du är ute efter. Driva-Eget tipsar om att du ska leta efter de objekt du är intresserad av på flera olika ställen. Mäklare kan hjälpa dig, men du kan också hitta företag till salu på Bolagsplatsen eller Blocket. Ett annat hett tips är att anlita en firma som är specialister på executive search. Det betyder att du får en god hjälp med att finna precis den typ av företag du är intresserad av. De kan också hjälpa dig hitta objekt som ännu inte officiellt ligger ute på marknaden.

När du väl hittat ett objekt ska du skaffa dig bra koll på det företagets siffror och redovisningar. Att företaget gått bra är ett gott tecken men var uppmärksam på om siffrorna blåsts upp. Litar du på det kan du komma att betala mer än företaget egentligen är värt.

Om du är intresserad av företaget så är det viktigt att lusläsa avtalet innan köp. Om du inte känner dig helt hemma med långa avtal så kan du ta hjälp av en företagsjurist för att undvika missförstånd. En del förespråkar även att förlita sig på sin egna intuition när det kommer till köp och du ska gärna vara taggad och vilja gå in för det 100%. Då kommer allt gå så mycket lättare med ditt nya företag.