Korrekt information på pränt

Det är lätt att man pratar om allt från företagande till privatliv i väldigt lösa termer. Man kastar runt teorier och lösa uppfattningar om hur verkligen är, utan att undersöka hur det faktiskt ligger till. I bästa fall är detta förvillande och i värsta fall kan det leda till riktigt destruktiva felaktiga beslut.

data

Hur gör man då för att se till att man har rätt information? I många fall kan man ta inspiration från tillverkningsindustrin och det där väldigt populära och effektiva mättalet OEE. OEE är en beräkning på hur effektivt man använder maskineri för tillverkning baserat på ett antal olika faktorer. Det viktigaste i vår jämförelse är dock inte exakt vilka faktorer som man räknar med utan hur företag använder OEE i praktiken. Oftast används nämligen system som mer eller mindre automatiskt håller koll på alla dessa faktorer så att  man snabbt kan sätta in åtgärder där det behövs. Detta är något som man nu även kunnat börja använda i privatlivet, till exempel för att hålla koll på sin ekonomi.

Budgetappar som automatiskt sorterar alla dina utgifter och på så sätt ger dig en rullande översikt över din ekonomi har de senaste åren ökat dramatiskt. Den största spelaren på den svenska marknaden heter Tink som är en både kraftfull och enkel lösning. Tyvärr så kräver dock dessa apparna att du delar med dig av din personliga kod, något som enligt bankernas avtal är förbjudet. Många varnar därför gällande användandet av apparna utifall någon av dem skulle bli hackade och släppa ut bankuppgifterna i det vilda.

Att konstant ha viktig statistik och information tillgängligt är en enorm fördel och något som i framtiden förhoppningsvis blir enklare på fler områden.