Önskan att starta eget

Att starta eget är en dröm som många delar. Oavsett om det börjar med en idé på en verksamhet eller bara att få skapa något själv och vara sin egen chef är drömmen om företagande en drivande faktor i mångas liv.

Vilka typer av företag folk drömmer att få starta har naturligtvis skiftat med åren då utveckling och teknologi alltid påverkar stora delar av marknaden. Somliga drömmar ser man dock nästan oberoende av utveckling, som exempelvis att få starta ett café.

Antalet nya företag som startar varje år har gått i vågor de senaste årtiondena. Mellan 1994 och 2003 varierade mellan cirka 34 000 – 39 000 nya företag varje år. Därefter såg man ett drastisk ökning fram till 2011, då det startades nästan 74 000 företag. Sedan dess har dock ökningen avstannat och de senaste åren har vi sett mellan 69 000 – 71 000 nystartade företag varje år.

Att starta eget kräver en hel del eftertanke och förberedelser. Att bara kasta sig in livet som en företagare innebär en hel del risker och att öka antalet onödiga risker är inte det bästa vägen mot att starta en framgångsrik verksamhet.