Signatur.nu

Hantering av asbest – anlita experter

Home  >>  Blogg  >>  Hantering av asbest – anlita experter

Hantering av asbest – anlita experter

On July 16, 2021, Posted by , In Blogg, With Comments Off on Hantering av asbest – anlita experter

Om du ska göra någon större förändring på din industrilokal ska du tänka noga efter. Ett projekt som innebär en liten tillbyggnad kan lätt bli ett problem. Om du behöver riva en del av en vägg för att sätta in en port eller några dörrar så kan du öppna upp för sanering. Äldre industrilokaler har ofta brandskydd och även isolering som kräver både utbildning och tillstånd för att bli hanterad. Asbest är ett sådant material. Läs på mer vad du får och inte får göra.

Är lokalen riktigt gammal kan den även ha skydd enligt PBL (Plan- och bygglagen). Då kan det ofta finnas förbud mot att ändra exteriören eller funktionen i den gamla byggnaden. Detta oavsett om den innehåller asbest eller ej. Det är inte ovanligt att ett sådant äldre hus är fullständigt kring- och inbyggt i nyare befintlig bebyggelse.

Låt säga att byggnaden inte innehåller några material som är belagda med speciella regler. Då gäller ändå de lagar som omfattar arbetsmiljön. Rivning och förändringar är äldre hus är alltid riskabla. Det gäller att ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete med rivningsobjektet i fokus. Om det brister i arbetsmiljön och en olycka händer blir det dyrt.